Zoekt en gij zult uw droombaan vinden

Anderhalf jaar geleden had ik mijn kersverse masterdiploma op zak en begaf ik mij plotseling op de woelige en schrale arbeidsmarkt. Eén ding wist ik zeker: ik moest en zou iets met schrijven doen. Maar waar moest ik beginnen? Ik besloot het slimme advies van een goede vriendin op te volgen: mensen interviewen die een leuke baan hebben en simpelweg vragen hoe ze dat gedaan hadden.

In plaats van alleen koffie te drinken, maakte ik er echte interviews van. Opnamerecorder aan, schrijfblok en pen op tafel en gaan! Doen wat ‘echte’ journalisten ook al doen, alleen dan zonder bijbehorend salaris. Dat beviel goed. De interviews verzamelde ik op een blog: Droombaan.net. Zo stelde ik een recent portfolio samen, terwijl ik tegelijkertijd mijn netwerk kon uitbreiden. 

Ik sprak allerlei inspirerende mensen, kreeg een hele hoop tips en bovendien de nodige media-aandacht. Enorm gaaf om mee te maken. Ondertussen bleef ik zoeken naar werk. Op een gegeven moment, bijna een jaar later, kreeg ik steeds vaker de vraag: ‘Leuk joh, die interviews. Maar wat doe jij nu eigenlijk? Heb je al een baan gevonden?’ Terechte vragen, maar ze kwamen precies op een moment dat het niet zo goed ging. Mijn contract bij mijn oude bijbaan werd niet verlengd, ik had nog geen ander werk gevonden en ik stond op het punt om bijstand aan te vragen. 

Ik besloot alles aan te pakken wat voorbij kwam: in de spoelkeuken staan, boottickets verkopen aan toeristen, in een kledingwinkel werken… Stuk voor stuk banen die me niet echt voldoening gaven, maar in ieder geval betaalden ze de huur. Daarnaast bleef ik schrijven, zowel vrijwillig als soms betaald. Inmiddels heb ik een opdrachtgever gevonden voor wie ik regelmatig schrijf – en redigeerwerk mag doen. Ook weten steeds meer mensen me te vinden voor een spoedklus. Langzaam (héél langzaam) maar zeker begint het schrijfballetje ook financieel te rollen.

Van die onstuimige rollercoaster – die de zoektocht naar passend werk regelmatig bleek te zijn – heb ik een hoop geleerd:

1. Niets is definitief. Dat betekent dat leuke dingen niet voor altijd zijn, maar de vervelende dingen dus ook niet! Als je je dat bedenkt is die spoelkeuken meteen een stuk minder deprimerend of is werkloos zijn niet meer dan een bescheiden tussenstation.

2. Blijf altijd in beweging. Of het nu een betaalde last-minute spoedklus is of een vrijwillig bijdrage aan een online magazine, je weet nooit of het je vroeg of laat nog verder kan helpen. 

3. Vergelijk jezelf niet met anderen. Het gras lijkt altijd groener, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je je al vergelijkt, laat je dan in ieder geval inspireren en motiveren door de prestaties van de ander. Wat kan jij daarvan leren? Wat kun jij misschien anders doen?

4. Heb geduld. Want dat je die baan nu nog niet gevonden hebt, wil niet zeggen dat het nooit zal lukken! 

Linda Roos

 

Meer informatie? Kijk dan op mijn Droombaan.net of op mijn LinkedIn

Bekijk de 21st century skills die Linda heeft ontdekt: persoonlijke ontwikkeling, ondernemen 

 

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Mooi geschreven Linda en ik denk, voor een flink aantal mensen heel herkenbaar. Mooie tip 'Blijf altijd in beweging'.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.