'Wacht maar tot je in de grote boze buitenwereld komt!'

Mijn vader had het er al over toen ik klein was. “ Wacht maar tot je in de grote boze buitenwereld komt. Dan merk je wel hoe makkelijk je het nu hebt op school.’’ Ik vroeg hem wat hij bedoelde. Hij zei me dat mensen anders zijn als er geld mee gemoeid is, dat werk vinden in de wereld moeilijker is dan ik zou denken. Het zou zoveel anders zijn dan mijn veilige, beschermende schoolwereldje.

Nu heb ik mijn diploma en ben ik een starter op de arbeidsmarkt. Je ziet allerlei opties en mogelijkheden, want je bent creatief, hard werkend en je wil zo graag! Je begint met solliciteren en doet alles volgens het boekje. Precies zoals je op school geleerd hebt. En daar ga je al. Je krijgt te horen dat je niet in het profiel past en je wordt vriendelijk bedankt voor je moeite. Na een poosje zie je het niet meer zitten. Je krijgt afwijzing na afwijzing en je banksaldo slinkt ontzettend snel. Je wordt steeds minder gemotiveerd en begint de grote boze buitenwereld, waar je voor gewaarschuwd was, in al zijn inwonenden te zien, in zijn volle glorie.

En dan nu? Nu werk ik met mijn creatieve talenten in een magazijn, waar ieder voor zich en voor het geld werkt. Dat is leerzaam, zwaar en een grote uitdaging maar bovenal leerzaam. Ten eerste heb ik een diep respect gekregen voor alle mannen en vrouwen voor wie dit hun vaste baan is en niet een opstap naar iets beters. Ik heb respect gekregen voor iedereen die ondanks het ‘ikke ikke ikke’-gedrag toch in staat is vriendelijk, positief en collegiaal te zijn. Het leert mij te genieten van de kleine dingen. Het leert mij ondanks de harde wereld toch mezelf te blijven, aardig, creatief en respectvol naar anderen.

En daar zit het hem in, hoop ik. De wereld is hard, en wordt steeds harder. Maar ik heb besloten dat ik niet mee ga in die grote boze buitenwereld. Ja, ik werk erin. Ik ben een klein vlekje in de grote grijze massa, maar ik laat mij niet meeslepen. Ik ben mezelf. Ik stel sociaal, vriendelijk en respectvol gedrag boven alles. En die droombaan komt wel, er is een baan die wacht op iemand als ik. Werk komt naar je toe, als je maar wilt en je je ervoor inzet. Laat zien wie je bent en waar je voor staat! Leer van de weg, leer van de ervaringen en mensen om je heen. Gebruik het allemaal om sterker en beter te worden voor die droombaan.

Dus op de grote boze buitenwereld en onze lichtpuntjes! 

Elise van Bommel

Wil je meer over mij weten? Check dan mijn portfolio.

Bekijk de 21st century skills die Elise heeft ontdekt: persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Elise je hebt een mooi stuk geschreven! Je hebt het rauwe deel beschreven dat het bikkelen is en knokken maar dat je daarnaast nog lichtpuntjes ziet en dat is echt tof en hoopvol. Mij inspireer je daarmee en ik hoop nog heel veel andere jongeren!! Ga zo door, jij bent echt een kanjer!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.