Verbreed je horizon

Mijn naam is Anouk en ik ben 23 jaar oud. 31 juni 2013 was één van de fijnste momenten die ik me kan herinneren. Ik rondde mijn master communicatiewetenschappen af en stond met mijn diploma in mijn handen: ik was klaar voor de arbeidsmarkt. Mijn doel? Een ‘echte’ baan vinden en op mezelf gaan wonen in een mooie stad.

In de maanden na mijn afstuderen kwam ik erachter dat er meer studenten waren die hun opleiding communicatie net hadden afgerond: ik startte mijn zoektocht naar werk met een enorme groep mensen. Ik realiseerde me, hoe vervelend ook: voor mij waren er minstens 700 anderen. 

De opleiding communicatie was helemaal mijn ding, maar ik had toch één probleem: het was niet zo praktijkgericht. Dit maakte het lastig om te weten waar mijn kwaliteiten lagen en waar ik eventueel wilde werken. Mijn oplossing: heel veel gaan doen om dat te ontdekken. In zestien maanden heb ik twee onderzoeksprojecten, meerdere soorten vrijwilligerswerk als communicatiemedewerker, een opleidingstraject tot community manager en een werkervaringsplek als junior Marketing en Communicatie gedaan. 

Deze periode was druk, maar ontzettend leuk en leerzaam. Ik leerde een campagne opzetten en uitwerken, omgaan met diverse CMS-systemen, omgaan met opdrachtgevers en – ook heel belangrijk – wennen aan een bureaucultuur waar mensen van 9 tot 5 op kantoor zitten. Ik begon zelfs zo’n plezier te krijgen in het onofficiële werk, dat ik mijn zoekactie naar ‘echt’ werk op een lager pitje heb gezet. Uiteindelijk bleek dat succesvol: via mijn opleidingstraject bij Kittyhawk ben ik doorgestroomd naar een contract!

Tips: 

  1. Zoek uit waar je hart ligt: wat vind je nou écht leuk om te doen?
  2. Blijf jezelf ontwikkelen: volg een cursus, doe vrijwilligerswerk of doe mee aan de Startersbeurs.
  3. Kom in contact met de juiste mensen en breid je netwerk uit.
  4. Wees vindbaar online. Maak een LinkedIn-account, word actief in relevante groepen en schrijf blogs over jouw expertise.
  5. Vertrouw niet op één gesprek, persoon, functie of afspraak. Zelfs bij optimale omstandigheden is er altijd de kans dat het toch anders loopt dan gedacht.
  6. Solliciteer niet zomaar in het wilde weg. Door te kiezen voor een specifieke vacature en daar 110% voor te gaan is de kans groter dat je opvalt.
  7. Laat je niet demotiveren omdat het ‘een moeilijke tijd is’. Toegeven aan die gedachte werkt alleen maar averechts.
  8. Ten slotte: Blijf geloven in jezelf en blijf jezelf. Als je een werkgever laat zien wat jou uniek maakt, zullen ze van je gecharmeerd zijn om wie je bent.

Veel succes met het vinden van een baan waar jij je fijn bij voelt!

Anouk de Bresser
Werkzaam bij Kittyhawk
LinkedIn

Bekijk de 21st century skills die Anouk heeft ontdekt: communicatie, persoonlijke ontwikkeling 

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.