Stop met zoeken, word gevonden!

Mijn zoektocht naar een baan
Het is augustus 2013, masterthesis is voldoende; klaar. Na de bachelor antropologie heb ik nu ook de master Social and cultural anthropology gehaald. Het feestje is gevierd, maar wat nu? In mijn studie heb ik wel iets gehad over solliciteren maar niet veel. Waar moet ik beginnen, een goed cv/ een goede sollicitatiebrief eruit, wat doe je met LinkedIn? Help?! Mijn naam is Roséanne en dit is mijn verhaal over de zoektocht naar een baan op niveau in mijn vakgebied.

Netwerken
Mijn zoektocht naar een baan begon met het ouderwetse solliciteren. Ik zocht vacatures uit van sites en schreef een brief. Tot nu toe ben ik nog geen één keer via deze weg uitgenodigd op gesprek. Gaandeweg verdiepte ik me meer in solliciteren en kwam ik erachter dat het brievenschrijven plaats had gemaakt voor iets nieuws: netwerken.

Het afgelopen jaar ben ik zichtbaar geworden voor werkgevers. Ik heb Twitter en LinkedIn. Verder heb ik stukken geschreven voor organisaties, ben ik op radio EenVandaag geweest met een gesprek met Mirjam Sterk over jeugdwerkloosheid, heb ik een ochtend meegelopen bij Microsoft, ben ik naar beurzen geweest, heb ik Hete Pepers bezocht en heb ik workshops gevolgd van onder andere DeBroekriem. Ik heb veel mensen leren kennen. Mijn LinkedIn netwerk is gegroeid en dat is goed.

Inmiddels kan je bijna zeggen dat ik een expert ben op het gebied van ‘het perfecte cv’ en ‘een goede LinkedInpagina’. Ik heb mijn cv door meerdere professionals laten beoordelen en daarna de nodige aanpassingen gedaan. Voor LinkedIn heb ik een aantal workshops gevolgd, waarna ik mijn pagina herschreven heb. Ook kwam tijdens een workshop over LinkedIn erachter dat je mensen kunt vragen of zij jou aan iemand kunnen voorstellen op LinkedIn. Dit heb ik tot nu toe twee keer durven doen. In november hoop ik mijn eerste ‘netwerkgesprek’ te hebben met iemand die werkt bij een organisatie waar ik ook graag zou willen werken.

Toekomst
De toekomst zie ik rooskleurig in, ook omdat ik een positieve instelling heb. Ooit vind ik een baan op niveau in mijn studierichting. Ik hoop wel dat dit ooit in de nabije toekomst ligt. Mijn droombaan is kwalitatief onderzoeker. Ik denk niet dat ik een baan vind via het ouderwetse brieven schrijven. Mijn focus ligt op het netwerken. Ik hoop gesprekken te kunnen voeren met mensen die interessant werk doen of werken bij een gaaf bedrijf. Via deze gesprekken hoop ik uiteindelijk een baan op niveau te vinden.

Tips
Als laatste wil ik werkzoekenden graag nog tips meegeven:

  • Durf aanbevelingen te vragen voor op je LinkedIn pagina. Het is helemaal niet zo eng als je denkt, mensen willen meestal graag iets voor je schrijven.
  • Durf te netwerken! Mensen vertellen graag over hun werk en het bedrijf waar ze werken. Het is niet zo ingewikkeld: “Wat vind je leuk aan je werk?” Is een goed begin. Zo kom je meer te weten over de baan die je leuk lijkt en je hebt meestal een leuk gesprek.
  • Doe vrijwilligerswerk in jouw vakgebied. Laat zien dat je over de ervaring beschikt. Het is nu onbetaald maar het betaald zich later dubbel en dwars uit als je die baan hebt.
  • Sta open voor wat er op je pad komt.

Stop met achter de pc zitten en ga naar buiten: laat je zien!

‘Stop met zoeken, word gevonden!’

Roséanne Aukes
Heb je een leuke baan voor me of wil je met me praten? Neem dan gerust contact met me op via mijn LinkedIn.

Ontdekt de 21st century skills die Roséanne heeft ontdekt: netwerken, communicatie

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.