Solliciteren in crisistijd

Solliciteren: Je zou er een boek over kunnen schrijven, dacht ik vorig jaar. Dit heb ik gedaan, ik heb mijn belevenissen als starter opgeschreven. Het boek is een samenstelling van korte verhalen. Hieronder lees je een van mijn verhalen:

Een traineeship

 

Naast het inschrijven als werkzoekende op diverse websites, de open sollicitaties en het bezoek aan het UWV had ik begin december 2010 gesolliciteerd voor een traineeship bij een waterschap. De eerste stap was een gesprek bij een extern bureau dat de sollicitatieprocedure regelde. Dit was in november 2010. Na dit gesprek volgde de eerste ronde. Dit was het schrijven van een motivatie en een cv. Op deze ronde waren 100 tot 150 reacties gekomen bij het externe bureau. Hieruit werd een selectie gemaakt van ongeveer 30 kandidaten. Ik zat bij de selectie. Midden januari werd er een dag georganiseerd, waarop alle kandidaten samen kwamen om kennis te maken met het waterschap. We zaten met zijn allen in de grootste zaal van het waterschap aan een grote ronde tafel. Dit is een dergelijke tafel waarbij je net ongemakkelijk hard moet praten, zodat de overkant het ook hoort. Ik vond het best grappig, maar ook spannend om de concurrentie in de ogen te kijken. Tijdens de bijeenkomst werd me pas echt duidelijk hoe slecht de arbeidsmarkt was op dat moment. Het waren niet alleen net afgestudeerden, maar ook kandidaten met enkele jaren werkervaring of met twee afgeronde studies, die zich hadden opgegeven voor het traineeship. Vervolgens een prettig gesprek gehad met het afdelingshoofd van de afdeling waar ik zou gaan werken.

Toen volgde de tweede ronde. Ik was echt super zenuwachtig voor het persoonlijke gesprek, waardoor het ook niet zo goed ging. Toen ik in de bus terug

 

zat wist ik het al, dit wordt het dus niet. Ze hebben inderdaad voor een andere kandidaat gekozen. Als ik er zo achteraf naar kijk had ik mezelf gewoon te veel druk opgelegd. Hierdoor kwam ik helemaal niet uit mijn woorden. Een kans hoeft niet alles beslissend te zijn voor je carrière. Dit dacht ik wel op dat moment. Ook had ik geen andere opties uitstaan. Dus ik moest weer ‘opnieuw’ beginnen met solliciteren. Dit is ook een tip aan jou, wanneer je werk zoekt. Zet gewoon zoveel mogelijk lijntjes uit.

Wil je meer over mijn ervaringen met solliciteren lezen dan kun je mijn boek bestellen via de website van Uitgeverij Free Musketeers.

Veel succes met het zoeken naar passend werk!

Shanti Seton

 

Hoe solliciteer jij in crisistijd? Laat je tips achter in de reacties hieronder.

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.