Positief en gefocust

Mijn naam is Joan Biekman en ik ben een multifunctioneel inzetbaar persoon. Ik ben afgestudeerd aan de opleiding Media en Entertainment Management in Rotterdam en ik werk op dit moment parttime bij een marketingbureau. Ik ben ook als vrijwilliger werkzaam als Haagse Jongerenambassadeur Cultuur voor de Gemeente Den Haag en ik heb een eigen blog (MissJoJoBie.com) en kledinglijn: Urban Chicks With Brains. Om mijn net gestarte bedrijf te financieren ben ik nu ruim een maand op zoek naar een aanvullende bijbaan voor een paar uurtjes per week voor de momenten dat het rustig is binnen mijn bedrijf.

Een tijd geleden merkte ik dat ik onvoldoende rolmodellen om mij heen had waar ik mij mee kon identificeren. Hiermee bedoel ik mensen die een positieve invloed hebben. Dat kan iemands moeder, tante, juffrouw of docent van school zijn. Veel jongeren kijken op naar artiesten of mensen die qua social status en aanzien veel hebben bereikt. Ik ben daarom zelf rolmodellen gaan zoeken en die ben ik gaan interviewen voor mijn blog MissJoJoBie.com. Om mijn bereik te vergroten ben ik kleding gaan bedrukken met pakkende en opvallende teksten. Zo ontstond Urban Chicks With Brains. Ik vind het super spannend en tof om mijn eigen kledinglijn te hebben, want het doel van de lijn is om vooral (jonge) vrouwen te inspireren en te empoweren.

Tijdens het solliciteren heb ik gemerkt dat het nuttig is om goed te luisteren, initiatief te tonen en verantwoordelijkheidsbesef te hebben. Om dit te ontwikkelen, probeer ik tijdens de wekelijke vrijwilligersvergaderingen een open en actieve houding aan te nemen. Ik kan mij drie of vier keer herinneren dat ik een vacature zag die op mijn lijf geschreven was. Bij de ene sollicitatie voldeed ik niet aan het profiel, maar bij een ander functie werd ik wel uitgenodigd. Dit bedrijf trok mij enorm aan, maar de functie bevatte weinig ruimte voor creativiteit. Over de derde sollicitatie was ik het meest enthousiast en ik was ervan overtuigd dat ik binnen het profiel zou passen. Uiteindelijk werd ik door mijn doorzettingsvermogen aangenomen voor de functie.

Van afwijzingen tijdens sollicitatieprocedures heb ik geleerd om met teleurstellingen om te gaan. Van thuis uit leerde ik dat tegenslagen er altijd zullen zijn in het leven en dat je daarmee om moet leren gaan en positief moet blijven. Het is niet altijd makkelijk, maar stil zitten en niks doen levert helemaal niks op.

Zowel voor tijdens en na mijn studie heb ik vrijwilligerswerk gedaan en dat zal ik ook blijven doen. Het is een waardevolle ervaring en bezigheid voor mij, omdat ik aan mijn persoonlijke vaardigheden kan werken en mijn netwerk kan vergroten. Door mijn functie als ambassadrice ontmoet ik steeds meer interessante mensen, waar ik nog te weinig contact mee onderhoud via social media. Het laatste wat ik wil is ze belasten met allerlei carrière vragen. Voor klussen of opdrachten voor mijn bedrijf maak ik veel gebruik van social media, maar voor het zoeken naar werk doe ik dat (nog) niet. Ik spreek mensen liever persoonlijk en wil niet publiekelijk kenbaar maken dat ik op zoek ben naar werk. Ik denk dat het een persoonlijke drempel is waar ik mij overheen moet zetten. Om mijn doelen op dit terrein te bereiken moet ik namelijk actief zoeken, met mensen praten, laten zien wat ik wil en gemotiveerd zijn. Dat steekt anderen aan, vooral mensen die dichtbij je staan en je willen helpen. Ze kunnen altijd hun oren en ogen open houden voor je.

‘Positief en gefocust zijn, jezelf flexibel inzetten en lef tonen, dat waren en zijn mijn ingrediënten voor het vinden van werk.’

Dus ik zou anderen adviseren om bij zich zelf na te gaan wat hun talenten zijn en deze zoveel mogelijk in te zetten om hun doelen te bereiken. Mijn tip: Je netwerk is waardevol, maak er op het juiste moment gebruik van voor jezelf én om een ander te helpen.

Wil je meer over mij weten? Kijk dan op mijn LinkedIn, op mijn website of op de website van de Haagse Jongerenambassadeurs.

Ontdekt de 21st century skills die Joan heeft ontdekt: netwerken, persoonlijke ontwikkeling, ondernemen!

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Leuke tekst en positief. Goed bezig, keep pushing it :)

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.