Iets meer dan een beetje geluk

'Geachte mevrouw, door de enorme hoeveelheid aan reacties op deze vacature hebben wij alleen kandidaten uitgenodigd met de meeste ervaring en/of die volledig voldoen aan de door ons gestelde eisen.'

Dit was mijn eerste afwijzing en er zouden er nog vele volgen. Helaas sta ik hierin niet alleen. Om mij heen zie ik steeds meer afgestudeerden met hun handen in het haar zitten. Een aantal jaar geleden hebben zij een studie gekozen die ze leuk vonden, waar ze hun kwaliteiten konden inzetten en die bij hen paste. Voor mij was dit Pedagogische Wetenschappen. Helaas is dit een vakgebied waarin de banen verdwijnen en de vraag een stuk groter is dan het aanbod. Hoe val je op tussen die 300 andere sollicitanten? Er is altijd wel iemand met meer ervaring, betere papieren of gewoon met net dat beetje geluk dat nodig is.
 
Natuurlijk is geluk hebben niet het enige wat je nodig hebt. Ik ben geïnteresseerd in veel aspecten van de pedagogiek wat er voor zorgt dat veel vacatures mij aanspreken. Ook op vacatures waar ik niet aan alle eisen voldeed heb ik gesolliciteerd. Nee heb je, ja kun je krijgen! Ik heb gemerkt dat het erg belangrijk is goed inzicht te hebben in je kwaliteiten en leerpunten. Met voorbeelden uit de praktijk kun je de koppeling leggen tussen je ervaring en hoe je daarin je kwaliteiten hebt benut en je leerpunten hebt kunnen verbeteren. Ook kun je jezelf op de kaart zetten door de extra activiteiten die je naast je studie hebt gedaan, zoals bijbaantjes, bestuursfuncties of commissiewerk, te benadrukken. 

Inmiddels werk ik nu twee maanden in een zeer leerzame omgeving. De druk in het werkveld is hoog. Je krijgt tegenwoordig vaak een halfjaarcontact en er staan genoeg mensen in de rij die de baan over willen nemen als jij niet naar verwachting presteert. Grijp echter iedere kans aan waarvan je iets kunt leren en waarmee je ervaring op zou kunnen doen. Zodra je bij een organisatie werkzaam bent en daar je kwaliteiten kunt laten zien is de kans groot dat daar de mogelijkheid geboden wordt om je verder te ontwikkelen. 

Ook als je denkt geen kans te maken op een baan: schrijf toch die brief, bel het bedrijf, laat je stem horen en probeer vooral je netwerk te gebruiken. Iedereen weet dat het in deze tijd moeilijk is om werk te vinden. Mijn ervaring is dat iedereen meer dan bereid is om je een stapje verder te helpen. Met het schrijven van een brief en zeker ook tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek kun je heel veel dingen leren die je weer mee kunt nemen naar het volgende gesprek. Pak de kansen die je gegeven worden met beide handen aan. Voor iedereen die aan het solliciteren is: ik wens je ook dat kleine beetje geluk en net even iets meer. 

Michelle Geerlings
Werkzaam als Intercedent Onderwijs/Gedragswetenschapper
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/pub/michelle-geerlings/40/374/649

Ontdekt ook de 21st century skills die Michelle heeft ontdekt: communiceren, persoonlijke ontwikkeling.

 

Gerelateerd

Blog
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Reacties

Reageren

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt en wordt alleen gebruik om een persoonlijk reactie te sturen.