Basics: Onderhandelen

Tijdens een gesprek met de werkgever is het belangrijk dat je goed nadenkt over de hoogte van je salaris, de arbeidsvoorwaarden, reiskosten en werktijden. Het is handig deze zaken goed geregeld te hebben voordat je begint met werken om zo niet voor onaangename verassingen te komen staan. Hieronder bevinden zich een aantal onderhandel-tips om ervoor te zorgen dat je van je werknemer krijgt waar je recht op hebt. 

Het juiste moment
Het is niet slim om een gesprek meteen te beginnen met eisen over je salaris etc. Dit kan nogal raar overkomen, dus wacht hiermee totdat de mensen van het gesprek met dit onderwerp komen. Gebeurt dit niet dan kan je deze vraag tegen het einde van het gesprek vragen.

Een goede voorbereiding
Als je nog geen idee hebt wat een gemiddeld salaris is voor de functie waarop je solliciteert. Zoek dan op internet naar een soortgelijke functie en zoek hiervoor de loonschalen. Er zijn ook website’s waar je kan uitrekenen wat je ongeveer zou verdienen met de leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring die jij hebt. Een website waar je dit kan doen is loonwijzer.nl

Vorige baan
Het komt wel eens voor dat tijdens een gesprek de werkgever vraagt wat je bij je vorige baan hebt verdient en of je een loonstrookje van je vorige baan kan meenemen. Dit kan je beter niet vertellen, want het salaris van je vorige baan heeft niks met de baan te maken waarvoor je nu solliciteert.

Eigen kwaliteiten
Heb je voor jezelf bepaald wat je minimaal wilt verdienen? Als je een bedrag noemt gebruik dan de zogenaamde ACA-methode (Advantage-Claim-Advantage). Hiermee argumenteer je de salariseis door middel van je eigen kwaliteiten.

A: Noem enkele positieve punten van jezelf, zoals je opleidingsniveau of werkervaring. Voorbeeld: ‘Ik heb een hbo-opleiding en zes jaar relevante ervaring waardoor ik goed werk kan verrichten’.

C: Vertel dan met overtuiging het salaris dat je wenst. Voorbeeld: ‘Een redelijke beloning hiervoor is een maandsalaris tussen de €1.800 en €2.100’.

A: Sluit af door opnieuw enkele goede eigenschappen te noemen die jij te bieden hebt aan je werkgever. Voorbeeld: ‘Voor deze investering heb je een harde en enthousiaste medewerker nodig met verstand van zaken. Iemand met een helikopterblik die alles overziet en weet welke taken voorrang krijgen. En dit heb ik u te bieden.

Onderhandeling onderwerpen
Er is meer dan alleen salaris, het is natuurlijk lekker om goed te verdienen, maar er zijn nog meer zaken waar je over kan onderhandelen. Zo zijn de reiskosten ook niet onbelangrijk. Moet je ver reizen met het OV? Dan is een goede reiskostenvergoeding niet geheel onbelangrijk. Ook een goed pension is een punt die je kunt meenemen in de onderhandelingen.

Gerelateerd

Home
Vacatures
On the road
Check onze
Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.

Basics: Op gesprek